اينترنت بانك

امروزه از اينترنت به منظورهاي مختلفي مورد استفاده قرار مي گيرد. اما يكي از مهمترين موارد استفاده آن انجام پرداخت الكترونيكي است . با آگاهي از اين مطلب بانكها برخي از سرويسهاي خود را روي اين بستر ارائه مي‌نمايند .

اینترنت در سال ۱۹۷۰ توسط متخصصین دانشگاهی، به منظور اشتراک دریافت ها، توسعه یافت و تا سال ۱۹۹۳ محبوبیت اینترنت برای عموم و خصوصاُ تجاری که امید به گسترش مشتریانشان داشتند، افزایش پیدا کرد. عواملی که بانکداران را به سمت اینترنت متوجه ساخت عبارت بود از: مواجه شدن با مبالغ هنگفت، مشتریان زیانده و رقابت بین غیر بانکی ها. در سال ۱۹۹۴، بانکها شروع به کاوش در اینترنت کردند تابه عنوان یک سیستم تحویلداری پیشنهادی برای محصولات و خدماتشان، از بانکداری اینترنتی استفاده کنند. این نوع بانک برای هر تراکنشی قیمت کمتری را از بانک های شعبه دار پیشنهاد کرد. همچنین به دسترسی بازارهای جهانی و آسایش بیشتر مشتریان توجه بیشتری نشان داد. تا ژانویه ۱۹۹۵، فقط ۲۴ بانک بر روی شبکه اینترنت وجود داشت. لیکن، به فاصله یک سال،‌۸۰۰ بانک به این تعداد افزوده شد، به طوری که کارشناسان بانکهای صنعتی تخمین زدند که بانک های شمال آمریکا تا سال ۲۰۰۰، حدود ۱۵۰۰ شبکه اینترنت تاسیس خواهند کرد.

 پرداخت اينترنتي كه بانكها ارائه مي‌نمايند ممكن است يك وب سايت مجزا و مخصوص براي اين منظور باشد كه بانكها لينك آن را روي وب سايت خود گذارده‌اند .
مثل بانك توسعه صادرات ، بانك ملي ، بانك ملت ، بانك صادرات ، بانك تجارت و ... و يا ممكن است يك Application  باشد كه روي وب سايت بانك قرار دارد ؛ البته جاي تعجب دارد كه برخي از بانكها هنوز به اين نتيجه نرسيده‌اند كه از اين بستر مناسب حداقل در جهت تحقق دولت الكترونيك استفاده نمايند .
 
خدماتي كه معمولا از طريق اينترنت بانك ارائه مي‌شود عبارتند از : مانده حساب ، خلاصه حساب و صورتحساب كه شامل صورتحسابهاي دوره‌اي و يا سي گردش آخر حساب است ، همين طور سرويسهاي بسيار مفيد انتفال وجه بين حسابهاي يك بانك ، انتقال وجه بين حسابهاي بانكهاي متفاوت (ساتنا) ، حتي برخي بانكها خدمات چك را هم ارائه مي‌نمايند بدين صورت كه مشتري وقتي يك چك را در وجه فردي صادر مي‌كند مي‌تواند مبلغ و شماره چك را به بانك عامل اعلام نمايد و بدين ترتيب از بسياري از تقلبها و سوء استفاده‌ها جلوگيري مي‌گردد .
 
ساتنا : يك سرويس بين بانكي است كه براي حسابهاي متمركز راه‌اندازي شده است ؛ در واقع مشتري با داشتن شماره حساب شبا مي‌تواند انتقال وجه بين بانكي انجام دهد ؛ فرقي نمي‌كند كه اين شماره حساب متعلق به كدام بانك و يا كدام شعبه است ؛ الگوريتم شماره شبا به گونه‌اي طراحي شده است كه كليه جزئيات يك حساب را مشخص مي‌نمايد ، به اين معني كه مشخص مي‌گردد اين شماره مربوط به كدام كشور ، كدام بانك ، كدام شعبه ، كدام مشتري و چه نوع حسابي مي‌باشد .
 
به دو طريق مي‌توانيد شماره حساب شبا را بدست آورد :
  1. مراجعه به يكي از شعبات بانك خود
  2. مراجعه به وب سايت بانك مربوطه در قسمت محاسبه شماره شبا

سقف پرداخت در ساتنا 000/000/20 ميليون ريال است كه داراي محدوديت زماني است ، روزهاي عادي از 8 صبح تا 3 بعد از ظهر و پنج شنبه‌ها از 9 صبح تا 11 . در ضمن هيچ كارمزدي هم از مشتري دريافت نمي‌شود .

در ساتنا مي‌توانيد از حساب خود پول را از بانك مبدأ برداشت كرده و به حسابهاي ديگري در بانكهاي مقصد واريز نماييد ، اما امكان برداشت از حسابهاي ديگر در بانكهاي ديگر و واريز آن به حساب خود در بانكي مي‌خواهيد از سرويس ساتناي آن استفاده كنيد وجود ندارد .

به منظور واضح تر شدن موضوع مثالي مي‌زنيم :

فرض كنيد شما داراي حساب بانكي متمركز نزد بانك توسعه صادرات ايران هستيد و با در دست داشتن توكن (رمزياب) مي‌‌خواهيد از طريق اينترنت بانك وجهي را به حساب خود و يا شخص ديگري در بانك ديگر واريز نماييد كه اين سرويس را ساتنا پشتيباني مي‌كند .

اما حال فرض كنيد مي‌خواهيد دستور برداشت از حساب خود و يا شخص ديگري را نزد بانكي ديگر و واريز آن به حساب خود در بانك توسعه صادرات ايران را بدهيد حال در اينجا سرويس پايا پيش مي‌آيد كه البته اين خدمت هنوز در هيچ بانكي به صورت اينترنتي ارائه نمي‌شود و شما مي‌بايست براي ارائه چنين درخواستي ، با در دست داشتن برخي مدارك مورد نياز همانند مجوز برداشت از حساب به يكي از شعبات بانك مورد نظر خود مراجعه نماييد ، بنابراين تفاوت ميان ساتنا و پايا در اين موضوع مي‌باشد كه در ساتنا مي‌توانيد پول را به حسابهاي ديگر نزد بانكهاي ديگري واريز نماييد اما پايا اين امكان را به شما مي‌دهد كه از حسابهاي ديگر نزد بانكهاي ديگر برداشت كرده و به حساب خود واريز نماييد .

يكي از مفيدترين كاربردهاي سرويس ساتنا در اينترنت بانك را مي‌توان انجام پرداخت‌ها به صورت دوره‌اي معرفي كرد ، به اين معني كه فرض كنيد لازم است هر ماه مبلغي را بابت يك قسط ، اجاره بها و يا پرداخت به حساب فرزندتان كه در شهر ديگري در حال تحصيل است و يا به هر منظور ديگري پرداخت نماييد ، بنابراين مبلغ وجه ثابت كه لازم است به صورت دوره‌اي به حسابي مشخص واريز گردد را مي‌توان در قسمت ... معرفي كرد و مطمئن بود كه اين مبلغ در طي اين دوره‌ پرداخت خواهد شد .

 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
شبا(شناسه حساب بانكي):
 
شبا عبارت است از شماره حساب بانكي ايران ، كه به منظور تسهيل و استانداردسازي معاملات بين بانكي و بين‌المللي بانكهاي كشور تعريف و تبيين شده و در تمامي سامانه هاي پرداخت بين بانكي از اين شماره حساب استفاده مي‌شود. به منظور انجام پرداخت بين بانكي(سانتا) از طريق اينترنت  لازم است شماره شبا بانك مقصد را داشته باشيد. براي به دست آوردن شماره شبا بانكي، بانك مقصد را از لينك هاي زير انتخاب كنيد و سپس شماره حساب متمركز را وارد نماييد. بعد از چند لحظه شماره شبا نمايش داده مي شود.

 

 

 






نظرات:

«» می‌گوید:
«عالی بود ممنون»

پيشنهاد و تشكر
«سيد ناصررضوي مجد» می‌گوید:
«با سلام و آرزوي موفقيت . به نظرم وبلاگ شما اولين در ايران مي باشد . صفحه وبلاگ شما در نگاه عاميانه فاقد جذابيت لازم مي باشد .همچنيم جهت تلبيغ بيشتر و آشنايي هم وطنان عزيز با اين مباحث با وبلاگهاي ديگر و سايتهاي ديگر تبادل اطلاعات نماييد.»




گزارش تخلف
بعدی